Mondhygiëne Friesland - Voor ondersteuning op het gebied van mondhygiëne.
 
De mond is de spiegel van je gezondheid. 

Verminderde weerstand, Stress en roken
Bij verminderde weerstand is er een verhoogde kans op het ontstaan van ontsteking in de mond. Stress en roken zijn factoren die zonder dat men het door heeft veel invloed hebben op de mondgezondheid. Roken zorgt voor een verminderde doorbloeding, waardoor tekenen van ontsteking onopgemerkt blijven.

Zwangerschap
Door zwangerschap ontstaat er een verhoogde kans op het krijgen van tandvleesontsteking (gingivitis). De boosdoener is tandplak. Door een verhoogde hormoonspiegel kan het tandvlees overgevoelig reageren op tandplak. Hierdoor bloedt het sneller, zwelt het op en is het gevoeliger. 
Minder aandacht aan de gebitsverzorging en verhoogde inname van zoetigheid zorgen voor de toename van gaatjes.
Vaak gaat een zwangerschap gepaard met misselijkheid en overgeven.
Maagzuur kan het tandglazuur aantasten. Een preventief bezoek aan de mondhygiëniste tijdens de zwangerschap is aan te raden om problemen te voorkomen.

Diabetes mellitus
Diabetes patiënten zijn gevoeliger voor ontstekingen en infecties, ook aan het kaakbot en tandvlees. Dat gebeurt vooral bij  een slecht ‘ingestelde’ diabetes, waarbij het niet lukt om de bloedsuikerspiegel goed te houden. te hoge bloedsuiker heeft als gevolg dat men vaak moet plassen om de suikers het lichaam uit te krijgen, dit kan een droge mond veroorzaken.
Speeksel beschermt op een natuurlijke manier het gebit, minder speeksel betekend automatisch meer kans op gaatjes en tandvleesontsteking.

Een slechtere doorbloeding van het lichaam kan ontstaan door een te hoge  bloedsuikerspiegel. Beschadiging van bloedvaten treedt op, hierdoor genezen wondjes en ontstekingen slechter.

Ontstekingen in het lichaam kunnen weer zorgen voor een hogere bloedsuikerspiegel. Het tandvlees zit vol met kleine bloedvaatjes. Als deze beschadigd zijn, bestaat er  eerder kans op gingivitis en parodontitis.

Hart en vaatziekten
Een schoon en gezond gebit helpt bij het voorkomen van hartproblemen. Uit onderzoek blijkt dat de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor tandplak ook een rol spelen bij de verkalking van de slagaderen van hartpatiënten. Slechte tandverzorging kan een verhoogde kans geven op hart- en vaatziekten.

Slecht poetsen: 30-40% meer kans op hartaanval
Uit het onderzoek blijkt dat in verkalkte slagaderen van hartpatiënten dezelfde bacteriën voorkomen, die ook medeverantwoordelijk zijn voor tandplak. Bovendien stellen onderzoekers vast dat mensen die slechts eenmaal per dag hun tanden poetsen dertig tot veertig procent meer kans hebben op een hartaanval.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de kans op een hart- of vaataandoening met twintig procent toeneemt als het tandvlees ontstoken is. Is men jonger dan 65 jaar en heeft men chronische parodontitis, dan is die kans zelfs 44 procent. Parodontitis lijkt dus een risicofactor voor hart- en vaatziekten te zijn.

Kanker
Behandeling van kanker door chemotherapie of bestraling kan droge mond klachten (xerostomie) veroorzaken. Speeksel heeft een beschermende werking, wanneer er minder speeksel aanwezig is, is er een verhoogde kans op het ontstaan van gaatjes of ontsteking van het tandvlees. De weerstand bij patiënten die worden behandeld voor kanker, ligt vaak lager dan bij gezonde personen. Men is hierdoor kwetsbaarder voor het ontstaan van ontstekingen, ook kunnen er via de mond gemakkelijk de bloedbaan binnendringen.
Wanneer iemand behandeld moet worden voor kanker is het aan te raden om voorafgaande aan de behandeling een bezoek te brengen aan de tandarts of mondhygiënist. De mondhygiënist kan aanvullende adviezen geven met betrekking tot mondverzorging. De tandarts kan eventuele probleem tanden of kiezen behandelen.