Mondhygiëne Friesland - Voor ondersteuning op het gebied van mondhygiëne.
 
De praktijk is in 2011 gestart in Koudum door Jildou Hobma-Feenstra. Jildou is in 2004 afgestudeerd al mondhygiënist aan de Hanze Hogeschool te Groningen.

Na ervaring opgedaan te hebben in de Algemene en Parodontologie Praktijk was het tijd voor een nieuwe stap.  Dit betekende de start van de Praktijk voor Mondhygiëne Friesland.
Een mondhygiënist is een HBO- opgeleide paramedicus, die zelfstandig handeling uitvoert in de mond. Die grotendeels zijn gericht op preventie.

Het beroep mondhygiënist is geregeld in de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (wet BIG). De wet BIG stelt eisen aan de kwaliteit van de geleverde zorg. De titel van mondhygiënist is een bij wet beschermde titel en mag alleen gevoerd worden door gediplomeerde mondhygiënisten die ingeschreven staan in het aan de Wet BIG verbonden register. Hierin worden ook eisen gesteld aan het op peil houden van de vereiste kennis na het afstuderen.
De Wet BIG beschermt tevens de patiënt tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen door de mondhygiënist. Jildou is geregistreerd in het kwaliteitsregister voor mondhygiënisten en is lid van de Nederlands vereniging van mondhygiënisten. 

Sinds 1 mei 2006 heeft u voor behandeling geen verwijzing van de tandarts nodig. 

Wat doet de mondhygiënist ?
De mondhygiënist richt zich primair op de preventie van gaatjes (cariës) in tanden en kiezen en op het voorkomen van tandvleesproblemen.

De mondhygiënist:
  • brengt de mondsituatie in kaart, screent op tandheelkundige afwijkingen en stelt een behandelplan op;
  • maakt gebitsafdrukken, doet bacterieel onderzoek en maakt (in opdracht van de tandarts) röntgenfoto’s;
  • geeft uitgebreide voorlichting over het ontstaan van cariës, tandvleesaandoeningen en het effect van voedingsgewoonten, roken en afwijkend mondgedrag (zoals duimen) op het gebit;
  • geeft voorlichting en instructies over gebitsverzorging, zoals het gebruik van tandenstokers, ragers en mondspoelmiddelen;
  • verwijdert plaque, tandsteen en aanslag en maakt worteloppervlakken glad, zo nodig met behulp van verdoving;
  • brengt gebitsbeschermende middelen aan, zoals fluoride;
  • brengt een ‘laklaag’ op tanden en/of kiezen aan, polijst vullingen en kan het gebit bleken;
  • bepaalt samen met de patiënt hoe zij hun hele leven lang een gezonde, schone mond kunnen hebben en houden!

Waarom?
Een leven lang een gezonde, schone mond. Wie wil dat niet? Door goed te poetsen en tussen de tanden en kiezen te reinigen, kunt u uw mondgezondheid zelf positief beïnvloeden. Maar de mondhygiënist, als specialist op het gebied van preventieve mondzorg, kan een extra belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van uw mondgezondheid (gebit, tandvlees en mondhygiëne)!

Regelmatig onderhoud
Ieder gebit kan te maken krijgen met tandsteen of aanslag. Ook gevoelige tandhalzen en teruggetrokken of bloedend (ontstoken) tandvlees zijn veelvoorkomende ongemakken. Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het verstandig om al vanaf jonge leeftijd regelmatig een mondhygiënist te bezoeken. Iedereen kan rechtstreeks bij de mondhygiënist terecht. Ook als u gaatjes (cariës) heeft, of last hebt van een slechte adem, kan de mondhygiënist uitkomst bieden. Deze ‘aandoeningen’ betekenen lang niet altijd dat er sprake is van een slecht gebit. Maar het is wel belangrijk dat de mondhygiënist ze behandelt om erger te voorkomen. Of liever nog, dat u samen met de mondhygiënist de aandoeningen voor bent met regelmatig onderhoud. Preventieve mondzorg dus.

Advies
Soms kan een bepaalde aandoening of ziekte de kwaliteit van het gebit en tandvlees beïnvloeden, of andersom. Denk bijvoorbeeld aan bij diabetes, of hart- of vaatziekten. Ook bij zwangerschap is regelmatig bezoek aan de mondhygiënist zeer aan te raden.

Kosten
Bijna alle zorgverzekeraars vergoeden de behandelkosten van de mondhygiënist geheel of gedeeltelijk. Dit is afhankelijk van de aanvullende verzekering voor tandheelkundige hulp. Voor personen tot 18 jaar vergoedt de verzekeraar de behandeling vanuit de basisverzekering. Wij raden u aan om voorafgaand aan de behandeling de kosten met uw mondhygiënist te bespreken. Dit voorkomt mogelijke teleurstellingen of problemen achteraf.